اگزاست فن مكنده 02126145899
اگزاست فن مكنده ( backward Exhaust fan ) ميتواند كارآمدترين و بهصرفهترين دستگاه كنترل آلايندههاي هوا و گرماي اضافي باشد.سيستمهاي تهويه اگزاست فن مكنده يكي از پر كاربردترين نوع اگزاست فن مكنده به شمار ميآيند.
در بسياري از فعاليتها، گرفتن آلايندهها از نزديكي منبع آنها تنها راه براي اطمينان از سلامت ماندن كارگران حاضر در محل است.هنگامي كه سيستم تهويه اگزوز مكنده درست طراحي گردد،
تهويه اگزاست فن دمنده جريان هوا را بهينه ميكند، در نتيجه هزينههاي اوليه ناشي از ساير تجهيزات و هزينههاي جاري از مصرف انرژي و تنظيم دماي هواي جبراني را بهينه ميكند.
بازدهي سيستم اگزازست فن مكنده بسته به طراحي هود،موقعيت هود نسبت به منبع آلودگي،دماي منبع تحت اگزاست، اندازه و طول كانال كشي به همراه تعيين درست توان الكتروموتور اگزوز و جريان هواي القا شده ناشي ازجريان هواي اگزوز كه مجموع اين موارد در فرايند تهويه و عملكرد هر چه سالمتر سيستم موثر است.
در بعضي شرايط، به علت محدوديتهاي فضا و محيط و متحرك بودن منبع آلودگي ، نصب سيستمهاي اگزاست فن ثابت مقدور نيست. در اين شرايط از تهويه كلي براي رقيق سازي آلايندهها يا كاهش گرماي اضافي استفاده ميشود.
( آگر آلايندهها سمي باشند و جان كارگران را به خطر اندازند رقيق سازي موثر نيست و بايد اگزاست فن مكنده با نوع محلي صورت گيرد )
اجزاي سانتريفيوژ
اجزاي اگزاست فن به طور كلي در هر دو نوع كاربري صنعتي و ساختماني موارد زير ميباشد:
1_هود براي جذب آلايندهها يا گرماي اضافي
2_سيستم كانال كشي مناسب براي اتقال هواي آلوده به دستگاه تصفيه هوا يا اگزاست فن
3_دستگاه حركت هوا (اجكتورهوا) كه توان محرك براي ايجاد سرعت جذب در هود.
4_دودكش مكنده كه هوا را به اتمسفر تخليه ميكند.
نكته مهم :دانستن نوع فرايند يا عمليات قبل از طراحي سيستم اگزاست فن مكنده ضروري است.
انتخاب هود مناسب براي انجام فرايند تهويه صحيح از اهميت بالايي برخوردار است، هودها يا با محفظه هستند يا بي محفظه؛ هودهاي محفظهدار موثرتر و اقتصاديتر هستند زيرا آنها در نرخ اگزوز (بكوارد) و اثر جريان هواي محيط بسيار كم است.
هودهاي بودن محفظه زماني به كار ميروند كه براي دسترسي مجبور باشيم همه يا بخشي از فراينذ را باز بگذاريم.
سيستمهاي اگزاست با هودهاي بدون محفظه ميتوانند ثابت(باهود فيكس) و قابل جابجايي باشند.
موثرترين طراحي هود از حداقل دبي جريان هواي اگزاست فن مكنده استفاده ميكند تا بيشترين ميزان كنترل آلايندها را تامين كند.
سرعت جذب عبارت است از: سرعت هواي لازم براي كشيدن آلايندها در نقطه توليد آلودگي به سمت بالا توسط هود.
نصب هود براي اگزوزفن
جهت نصب هود دقت نماييد تا حدامكان در نزديكي منبع آلودگي باشد،موقعيت ورودي هود بايد طوري قرار گيرد كه آلاينده حداقل انحراف ممكن را در مسير اصلي خود داشته باشد. سايز هود و كانال انتقال حرارت و آلايندگي بايد در سمت اگزاست فن مكنده و سطح مقطع جريان ورودي به هود باشد. اگر هود كوچكتر باشد دبي حجمي بيشتري لازم است.
هودهاي خيمهاي( Canopy) نبايد در جايي كه كارگران خم ميشوند استفاده نمود.
سرعت جذب هوا در ورودي هود به دبي هواي اگزاست فن مكنده ، هندسهي هود،فاصله از هود و سطوح اطراف بستگي دارد.به هنگامي كه هوا وارد هود ميگردد، افت فشار موسوم به (افت ورودي هود) ميتواند بسته به پيچيدگي سيستم چندين جز داشته باشد.
هواكش آشپزخانه
تهويه آشپزخانهها معمولا شبكهاي پيچيده از چند دستگاه است كه اجزاي اصلي آن عبارتند از: خنك كاري فضا در برابر حرارت پخت؛هواي مورد نياز براي تامين فشار در عمليات پخت و پز ؛اگزاست فن مكنده و تخليه هواي ناشي از پخت و پز.
تعيين هواكش مكنده براي كاهش جريان هوا؛
در يك رستوران براي انتخاب نوع و مشخصات اگزوز به عواملي از جمله نوع رستوران و ديگر خدمات و هود آشپزخانه بستگي دارد. اگزاست فنهاي ديواري با نرخ هواي كمتر و تاثير بيشتر نسبت به امكندههاي ديگر دارند.
در بسياري از موارد رستوراني پنلهاي جانبي هواي اگزاست فن مكنده را كاهش ميدهند چرا كه هوا را از منبع پخت و پز مكش ميكنند. اين مكندها امكاناتي كم هزينه هستند كه آلودگي را با دبي هواي كمتري از محيط حذف ميكنند نصب پانلهاي دوطرفه ميتواند كارايي اگزاستهاي ديواري را افزايش دهد.
افزايش برآمدگي يكي ديگر از خصوصيات پانلهاست كه قابليت فن را بالا برده و اگزاست هوا را كاهش ميدهد. اين عامل براي طراحان در انتخاب هود تاثير گذار است. دهانه هود اگر خيلي كوچك باشد ممكن است توانايي مكش در همه شرايط را نداشته باشد در حالي كه اگر داراي برآمدگي باشد كارايي لازم را با 30% مكش كمتر دارد.
اگزاست فن بكوارد(backward)
در حالت كلي در تجهيزات مورد استفاده در رستورانها هواكشهاي سانتريفيوژ فوروارد در حجم هوايي ثابت و افت فشار يكسان به طور معمول داراي قيمت پايينتري نسبت به فنهاي داراي پروانه بكوارد هستند.
دليل اين مطلب توليد آسانتر و هزينه كمتر است.اما0 يا (پروانه فوروارد)داراي يك ايراد بسيار بزرگ است.فاصله كم بالكهاي اين پروانه در مكش هواي رستوراني كه هواي خروجي از آن آغشته به چربي و دود است، باعث ميشود كه بالكهاي پروانه مكشي با چربي اشباع در هوا پر شودو پس از گذشت چند ماه كارايي فن به صفر نزديك شود.
براي رفع اين ايراد اساسي ،پروانه اگزاست فن مكنده بايد ماهانه توسط مواد مخصوص و به وسيله افراد متخصص شستشو شود كه اين امكان در عموم موارد وجود ندارد.
بنابراين به لحاظ فني،استفاده از اگزاست فن با پروانه خم به جلو براي سيستمهاي تهويه رستوراني به هيچ عنوان پيشنهاد نميشود،فن پيشنهادي در اين مورد اگزاست فن مكنده يا هواكش(backward) با پروانه خم به عقب است،كه با وجود قيمت بالاتر،هزينههاي جانبي و تعمير نگهداري كمتري به ساير فنها دارد.
سوال اصلي ديگري كه وجود دارد اين است كه آيا استفاده از دستگاه هاي گالوانيزه لبه زني براي تهويه رستوراني مناسب است؟
در اين مورد جنس بدنه و اتصالات سيم ها به دو دسته تقسيم مي شوند
الف- گالوانيزه با اتصالات لبه زني
ب- آهني با اتصالات جوشي
پاسخ اين سوال بسته به طول عمر رستوران شماست. در صورتي كه برنامهريزي شما كوتاه مدت است، و نهايتاً تا ۳ سال آينده امكان تغيير كاربري داريد، قطعاً دستگاه گالوانيزه لبه زني پيشنهاد مي شود. اين دستگاه ها داراي طراحي بسيار ساده و قيمتي پايين تر از دستگاه هاي جوشي هستند. اما به همان نسبت داراي دوام كمتري نيز هستند. به دليل اتصالات مكانيكي، بر اثر لرزش و تحركات اجتناب ناپذير دستگاه در طولاني مدت، اين اتصالات امكان از هم گسيختگي دارند. بنابراين براي برنامه ريزي طولاني مدت، سيستم آهني با اتصالات جوشي با وجود قيمت بالاتر ارجحيت بيشتري دارد.
– سوال ديگري در مورد هواكش هاي اگزاست فن مكنده :
در مورد عملكرد فنها و سيستم انتقال نيرو كدام يك پيشنهاد مي شود؟
الف- سيستم هاي غير مستقيم پولي تسمه
ب- سيستم هاي مستقيم
در اين مورد مي بايست به مواردي دقت شود، از جمله اين كه حجم هواي انتقالي چقدر است، يا اينكه افت فشار سيستم چگونه است. در مواردي كه حجم هواي بالايي جابهجا ميشود و بنابراين سايز دستگاه بزرگ مي شود، سيستم پيشنهادي به طور يقين پولي تسمه است. در غير اين صورت عمر مفيد دستگاه كاهش مي يابد. البته بايد در نظر داشت كه دستگاه هاي پولي تسمه اي علاوه بر قيمت اوليه بالاتر نيازمند تعميرات پيشگيرانه و نگهداري نيز هستند كه البته اين مورد با سركشي دورهاي و گريس كاري قابل برطرف شدن است.
در صورت استفاده از سيستم هاي پولي تسمه اي ، استفاده از كاورهاي محافظ براي اگزاست فن مكنده الزامي است. اين كاور ها علاوه بر محافظت و تجهيزات در مقابل عوامل طبيعي، كاربرد ايمني نيز دارد و از ورود آسيبهاي جدي به كاربر جلوگيري مي كند.
فن دمش (هواي تازه)
در بسياري از رستوران ها و آشپزخانه ها، هواي تازه ناديده گرفته مي شود. اين مسئله يك اشتباه تكنيكي معمول است. مكشي انجام نخواهد شد، مگر اينكه هوايي براي مكش شدن وجود داشته باشد. اين هوا ميبايست از خارج از محيط تامين شود.
در برخي موارد يك اگزاست فن مكنده محوري (Axial) يا يك دريچه يا پنجره باز مي تواند بخش عمده اي از هواي مورد نياز براي مكش را تامين كند. اما در عموم موارد چنين امكاني وجود ندارد. استفاده از يك هواكش دمنده، بدون تجهيزات جانبي نيز ريسك بالايي دارد . اين هواكش علاوه بر وارد كردن هواي گرم يا سرد محيط به داخل آشپزخانه، حشرات و آلودگي ها را نيز مكش كرده و مستقيم به داخل آشپزخانه ارسال مي كنند. در عموم موارد به دليل گرماي هواي داخل آشپزخانه، در زمستان مشكلي با تزريق هواي خارج به داخل آشپزخانه وجود ندارد.
تنها يك فيلتر ساده مي تواند هواي مطلوب را به وجود بياورد. اما در تابستان هواي گرم بيرون مي تواند فضاي بسيار نامطلوب را در آشپزخانه يا رستوران به وجود آورد. در اين موارد، استفاده از يك كولر آبي بهترين راه حل است. در موارد ديگر، ميتوان از يونيت هيترها نيز استفاده كرد اما استفاده از يونيت هاي اسپليت براي تهويه مطبوع آشپزخانه توصيه نمي شود. به اين دليل كه گردش هوا از داخل فيلتر اين يونيتها به سرعت باعث اشتباه و از بين رفتن فيلتر آنها مي شود.
بنابراين حداقل سيستم پيشنهادي يك اگزاست فن مكنده با پروانه خم به جلو با ظرفيت حداكثر 70% ظرفيت دستگاه مكش، و يك سيستم فيلتراسيون ساده جهت جلوگيري از ورود حشرات و آلودگي هاست.
خريد برج خنك كننده تجهيز صنعت تتا مراجعه نماييد. 02126145899
- ۱۴۲ بازديد
- ۰ نظر